Hitparáda nejedlých jídel
Shromáždili jsme a vybrali pro vás sedm nejhorších receptů, jejichž kreativita bere dech. Není náhoda, že všech sedm výherních kousků vzniklo v rukách umělců, ať už spisovatelů nebo hudebníků. Připouštíme, že vítězství v této soutěži je pro umělce samotné mírně stigmatizující.
- Smažený škrob
Podle bubeníka Radka N.
- Přijdeme o půlnoci domů z hraní a hledáme maso, to není.
- Nalezneme akorát škrob, protože jsme chudí a žijeme z ruky do huby.
- Chceme vytvořit něco, co maso připomíná.
- Na pánvičku dáme vodu se sójovou omáčkou a lehce posypeme škrobem.
- Směs okořeníme.
- Houstne to a vznikají takové bochánky.
- Až směs získá konzistenci hustého hlenu, s požitkem ji požijeme.
- Chutná to jako slaní gumoví medvídci.
Podle spisovatelky Věry D.
- Když dáváme konzervu psovi, nemůžeme odolat pokušení ji ochutnat.
- Chutná nám to, zejména to želé.
- Proto to při příští příležitosti hodíme na pánvičku.
- Bohužel to chutné želé se rozpustí.
- Věříme, že vše vyřeší koření, a okořeníme pepřem a solí.
- Už ani pes by to nežral.
- Polévka z taveného sýra
Podle spisovatele Tomáše V.
- Neloupanou a neomytou mrkev nakrájíme na kolečka a hodíme do 3 litrů vody.
- Vaříme asi šedesát minut, aby vznikl silný mrkvový vývar.
- Hotovou polévku zpestříme vhozením 3 trojúhelníčků taveného sýra.
- Čekáme, až se sýr rozpustí, ale nic se neděje, v mezidobí dochutíme mletou paprikou.
- Máme hlad a jsme chudí a polévka nejedlá, vylovíme proto oblemcané trojúhelníčky taveného sýra a sníme.
- Mrkev je rozvařená a nejedlá, vývar jakbysmet.
- Polévku, odkud jsme vyjmuli oblemcané trojúhelníčky a snědli je, vylijeme do záchodu.
- Hrachový dort
Podle kolektivu Brixiho akademického sboru
- Chceme na soustředění pěveckého sboru sbormistryni k třicetinám věnovat dort.
- Od včerejší večeře nám zbylo strašně moc hrachové kaše.
- Hrachová kaše už nám leze ušima, tak se rozhodneme hrách trochu oživit.
- Nahňácáme tuhou kaši do rendlíku a dáme na mrazák ztuhnout.
- Vyklopíme žlutavou hmotu z rendlíku a ozdobíme ji jako dort
- Předáme oslavenkyni, která ho s odporem krájí a říká „Ježiš zase ta kaše!“
Podle básnířky Kateřiny M.
- Připravíme těsto na korpus, trvá to asi tak hodinu a mouka je po celé kuchyni.
- Těsto poklademe širokou škálou mražených surovin a posypeme sýrem.
- Umístíme do trouby a čekáme, až sýr zezlátne.
- V troubě se mezitím rozpustí všechny mražené ingredience a vytvoří vodní lázeň, která je klíčem k transformaci pečení na vaření.
- Pizza je uvařená a nevhodná k jídlu.
- Je nám líto té práce, tak za ustavičného proklínání sežvýkáme něco, co nepřipomíná ani pizzu, ale ani knedlík, těsto je spíše nedovařené a mazlavé.
- Celer s jogurtovým přelivem
Podle spisovatelky Věry D.
- V ledničce na vysokoškolské koleji najdeme pouze celer a bílý nízkotučný jogurt.
- Představujeme si, jak bude výsledek kombinace těchto surovin dobře chutnat.
- Celer vaříme bez zbytečného loupání a vcelku po dobu obvyklou pro vaření.
- Ještě horkou celerovou bulvu nakrájíme na plátky, a srdce i žaludek se na ně samým těšením směje.
- Zalijeme lahodným dresinkem bez chuti.
- Koncert chutí gradujeme pět dní starým chlebem, skřípajícím mezi zuby.
- Po požití se toto báječné jídlo vydává zpět na Boží svět.
Podle básnířky Kateřiny M.
- Ochutnáme tibetský čaj v čajovně a zjistíme, že je slaný a mastný.
- Připadá nám to originální, zajímavé a chutné.
- Po domácku se snažíme lektvar napodobit.
- Vylouhujeme černý čaj, a protože náš partner je vegan, nedáme do něj máslo, ale Ramu.
- Partner, který solí odhadem, čaj trochu osolí.
- Čaj je opravdu slaný a Rama zanechává na patře umělohmotný aftertaste.
Doporučení:
Nepodceňujte ani čichové vjemy. V repertoáru našich kuchařů je třeba i svíčková z několik let staré zavařené zeleniny, jejíž jedinečný pach zanechá stopu po celý měsíc. Svou vůní překvapí i smažení na Ramě namísto másla. Rama se rozpustí, oddělí se voda, na které plavou oka, pak se to odpaří a začne to smrdět jako ropa. Pokud máte doma jen jedinou surovinu, například cibuli, zkuste recept bubeníka Radka N. Cibule na cibuli. Nikdy se nebojte improvizovat a nezapomeňte, že také kuchaři mají svou Hippokratovu přísahu: ať je to sebehnusnější, musíte to ochutnat!